תאונת דרכים
- Koren Lan
- Apr 13, 2023
- 3 min read
Updated: Nov 11, 2023

מהי תאונת דרכים? מי מגדיר אותה? מה המשמעות שלה? האם כל אירוע בכביש נחשב תאונה? האם יש חשיבות לאשמה? תאונות דרכים מתרחשות לצערנו כל יום וכל שעה, חשוב להבין מהי תאונת דרכים ויותר מכך למה אנחנו זכאים כאשר הן מתרחשות ואנחנו בצד שנפגע.
מהי תאונת דרכים-
החוק הישראלי מבין את המורכבות של הסדרת נושא תאונות הדרכים וניסה לקבע הגדרה חוקית לשאלה מהי תאונת דרכים? לאורך השנים על בסיס החוקים שחוקקה הכנסת ובעיקר על סמך פסיקות מרכזיות של בתי משפט, עוצבה התשובה לשאלה, מהי תאונת דרכים. ההגדרה המשפטית של תאונת דרכים חורגת מעצם הרעיון של פגיעה אשר נגרמה על ידי רכב שהיה בתנועה ויש לו מנוע. ההגדרה כוללת גם מקרים בהם הפגיעה התרחשה כאשר הרכב במצב סטטי או במהלך טיפול בו.
חשיבות האשמה בתאונת דרכים-
באופן היסטורי והגיוני, פציעות בגין תאונות דרכים נכנסות תחת המטריה המשפטית של פקודת דיני הנזיקין שקובעה בספר חוקים בשנת 1968. הרעיון שאדם נפגע ונגרם לו נזק ממשי כתוצאה מאירוע שלא היה יכול לצפות אותו משייכת את תאונות הדרכים באופן קלאסי לעולם דיני הנזיקין. אולם הצורך בהוכחת האשמה הפך את תאונות הדרכים למוקד בעייתי בשל הצורך בסעד מהיר. לכן קבע המחוקק שבתאונות דרכים שאלת האשם לא מהווה שיקול ועל חברות הביטוח להגיש פיצוי לכל מי שנפגע מתאונת דרכים ללא צורך בהוכחת אשם. חשוב לזכור ולהבין, כל אדם הנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי, גם אם הוא האשם הבלעדי בה, או גם אם הוא נקלע לזירה שלא בטובתו ואין לו כל קשר לאירוע.
מהו חוק הפלת"ד-
המחוקק הישראלי כאמור ביקש להשיג לנפגעי תאונות דרכים סעד מהיר ולכן בשנת 1975 נחקק החוק המשמעותי ביותר בהקשר של תאונות דרכים בישראל, חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. חשיבותו של החוק היא בשני היבטים עיקריים:
1. כל מי שנפגע מתאונת דרכים זכאי לפיצוי מהיר על מנת לקבל סעד.
2. חובת הוכחת האשמה לא חלה על מי מנפגעי התאונה.
חוק הפלת"ד מחייב את חברות הביטוח לבטח כל אחד בביטוח רכב האמור לכסות למעשה את עלויות טיפול. החוק למעשה מפקיע את תאונות הדרכים מעולם דיני הנזיקין. היות שהרעיון המרכזי של דיני הנזיקין, שאלת האשם מתייתרת. החוק חולל מהפיכה של ממש בתפיסה של הפיצוי בנושא תאונות הדרכים והפך אותו למהיר וקל יותר, את תאונות הדרכים לצערנו זה לא הפסיק.
מהי משמעות החוק-
הרעיון המרכזי של חוק הפלת"ד הוא מניעת הסבל של נפגעי תאונות הדרכים. עיקרון הפיצוי המהיר הוא בעל משמעות עצומה למי שנפגע בתאונה וזקוק לטיפול מהיר שהוא לרוב יקר ודורש יכולת כלכלית מסוימת. יש כאן מעין שינוי מחשבתי.
פיצויים-
הפיצויים לפי חוק הפלת"ד משולמים עבור ראשי נזק, ביניהם הפסדי שכר, החזר הוצאות רפואיות, כאב וסבל, עזרת צד ג' ועוד.
התיישנות-
ניתן להגיש את התביעה עד 7 שנים ממועד התרחשות התאונה.
נגד מי מגישים את התביעה-
את התביעה מגישים כנגד חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה את הרכב שמעורב בתאונת הדרכים, וזאת בהתאם לזהות הנפגע. אם הנפגע הינו נהג הרכב שהיה מעורב בתאונה עליו לתבוע את חברת הביטוח שביטחה את רכבו, ואם הנפגע הינו נוסע ברכב שהיה מעורב בתאונת דרכים, עליו לתבוע את חברת הביטוח שביטחה את הרכב שבו נסע, אם הנפגע הינו הולך רגע עליו לתבוע את חברה הביטוח שביטחה את הרכב שפגע בו. כאשר מדובר בתאונת פגע וברח, שבה זהות הנהג הפוגע אינה ידוע, יש להגיש את התביעה כנגד קרנית אשר הינה תאגיד אשר הוקם במיוחד לשם מטרה זו.
שכר טרחה-
בהתאם לסעיף 16 לחוק עורך דין רשאי לגבות שכר טרחה המחושב כאחוז מסוים מגובה הפיצוי הסופי שישולם לנפגע וזאת כאמור:
8% בתוספת מע"מ, מהסכום ששולם לנפגע/ת, אם הושגה פשרה מחוץ לבית המשפט לפני הגשת התביעה.
11% בתוספת מע"מ, מהסכום ששולם לנפגע/ת, אם הושגה פשרה לאחר הגשת התביעה לבית המשפט ולפני מתן פסק הדין.
13% בתוספת מע"מ, מהסכום ששולם לנפגע/ת, אם ניתן פסק דין ע"י שופט/ת.
לסיכום-
תאונות דרכים הן גזירת גורל שלרוב לא ניתן למנוע. מה שכן אפשר לעשות הוא לא לוותר על הפיצוי שאתם זכאים לו. אם אתם בסוג של התלבטות האם להגיש תביעה בנוגע לתאונות דרכים, דעו לכם, כל אחד זכאי לפיצוי בגין תאונת דרכים שעבר. זוהי זכות המעוגנת בחוק, משרדנו ילווה אתכם בהליך המשפטי מול חברת הביטוח על מנת למצוות את מלוא זכויותיכם.
"המידע לעיל מהווה מידע ראשוני בלבד ואין הוא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואין באמור לעיל בכדי להוות המלצה לנקיטת הליכים ו/או להימנעות מהם. מומלץ להיוועץ עם עו"ד המתמחה בתחום בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר ספר, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד."